De weg naar stoïcijns geluk

Stoïcijns. Beetje suf misschien maar ik wist het niet. Dat het woord afkomstig is uit de filosofie, het stoïcisme. Onbewogen, niet aangedaan, is mijn beeld bij het woord. Dat klopt deels. Stoïcijnen, personen die leven volgens de stoïcijnse leer, leven vanuit de overtuiging dat je je niet door emoties moet laten leiden maar door je verstand.

Nog een weetje. Het stoïcisme is een inspiratiebron geweest voor de psychologie en in onze zoektocht naar geluk kunnen we nog het een en ander van de stoïcijnen leren.

Even kort door de bocht, stoïcijnen zullen zich niet opwinden als ze op de snelweg rechts worden ingehaald, wanneer ze worden afgesneden door een malloot die met zijn telefoon zit te hannesen of in de verkeerde rij staan bij de supermarkt.

Stoïcijnen hebben de opvatting dat het geluk van de mens zit in de aanvaarding van wat is

Stoïcijnen laten zich door dat soort situaties niet uit het veld slaan. Ze laten zich niet meeslepen door hun emoties, zij denken na over de situatie. Om vervolgens een rationele reactie te geven. En mochten ze negatieve emoties hebben dan vervangen ze die door de juiste gedachten om zo vreugde en plezier te ervaren. Dat is volgens het stoïcisme een van dé wegen naar geluk.

Stoïcijnen zijn verder van mening dat we zelf verantwoordelijk zijn voor een gelukkig leven. En ja, dus ook voor een ongelukkig leven. Volgens stoïcijnen is een goed mens een gelukkig mens en vice versa. Een goed mens betekent volgens hen dat het de vier belangrijke deugden bezit: wijsheid, gematigdheid, moed en rechtvaardigheid.

Wil je een goed leven hebben dan zul je een goed mens moeten zijn

Droge en saaie kost? Welnee. Een tijd terug las ik er een leuk artikel over. Een journalist die meer bewust wilde leven met minder hectiek. Hij wilde de theorie uit de filosofieboeken die hij al jarenlang las nu weleens toepassen in de praktijk. Hij volgde in het kader van de International Stoic Week, georganiseerd door de Universiteit van Exeter, een week lang de online cursus leven als een stoïcijn. Vele duizenden mensen doen mee in zo’n week en wetenschappers meten met behulp van vragenlijsten het effect van de cursus. En die zijn interessant. Cursisten melden na afloop zo’n 9% meer positieve emoties, 11% minder negatieve emoties en 14% meer tevredenheid. Veelbelovend toch?

Wil je proeven of dit iets voor jou is, denk dan om te beginnen eens na over de volgende 4 aandachtspunten uit het stoïcisme:

  1. Hoe oordeel jij over de gebeurtenissen die je overkomen? In hoeverre ben jij je er van bewust dat de gebeurtenis je niet van streek maakt maar jouw gedachten over die gebeurtenis?
  2. In welke zaken steek jij je energie? Heb je controle over die zaken?
  3. In hoeverre kun je afstand nemen van je emoties of laat jij je er door meeslepen?
  4. Wat zijn jouw belangrijkste waarden in je leven? En leef je volgens die waarden?

Je raadt het al, geen eenvoudige klus. Dat klopt. Dat is het nooit. Vaak de reden om er maar niet aan te beginnen. Dat merkte de betreffende journalist ook op in zijn stuk:

We willen allemaal gelukkig zijn en een goed leven leiden maar nadenken over wat ons nou precies gelukkig maakt, ho maar

Ik zie wel overlap tussen de stoïcijnse leer en Big Five for LifeTM, het concept dat gaat over het helder krijgen van de belangrijkste waarden in je leven. Om daar je waardevolle tijd aan te besteden.

Goed om te zien dat een oude filosofische leer kan aansluiten bij een modern concept voor persoonlijke ontwikkeling. Is de stoïcijnse leer een brug te ver voor jou, dan kun je altijd voor een lichtere en luchtere, maar zeker niet minder effectieve, variant zoals Big Five for Life gaan. Daarmee krijg je in een inspirerende workshop antwoord op twee van de vier bovenstaande vragen.

Dat lijkt me een prima start voor meer geluk. Toch?

Neem vrijblijvend contact met mij op als je vragen hebt over wat de Big Five for Life workshop voor jou zou kunnen betekenen.

Meer lezen over dit onderwerp:

Psychologie Magazine April 2016 – Leven als een stoicijn. Biedt klassieke filosofie een recept voor geluk?

Add Comment