F@#k it. Ik ga het doen.

Ik schreef er eerder over. Mijn pitstop traject, en hoeveel het mij heeft opgeleverd. Niet zonder slag of stoot hoor. Toen ik na 5 jaar studie, na mijn 50e, mijn diploma Toegepaste Psychologie behaalde begon het eigenlijk pas echt.

Ik was zoekende in de periode er na. Wat wil ik?, was de grote vraag. Het werk blijven doen dat ik deed? Aan de gang gaan met mijn opleiding? Combineren? In welke vorm dan? Ik zag wel eens vacatures waar ik enthousiast van werd maar waarbij ik direct bedacht: dat lukt vast niet, geen ervaring, te oud, wie ben ik om te denken dat ik daar kan werken. Dat soort zaken.

Ik realiseerde me dat toen niet, maar mijn grootste belemmering voor groei was:

Ik vond mezelf niet goed genoeg.

In de loop van de tijd kreeg deze overtuiging het aan de stok met mijn behoefte aan ontplooiing, leren en nieuwe dingen doen. In mij was een stevig conflict gaande tussen hoofd en hart. Ik wil meer versus daar heb ik niks te zoeken en wie ben ik om dat te gaan doen?  

Het werd me duidelijk dat in alle anonimiteit een opleiding doen naast je werk iets heel anders was dan daadwerkelijk het roer omgooien. En dat ook nog in een veld waar bovendien zo veel getalenteerde mensen met ervaring werkzaam waren. Dat laatste sloeg me echt letterlijk lam.

Als je van een winnaar kunt spreken, dan heeft het hart gewonnen. De behoefte aan ontplooiing was eenvoudigweg te sterk. De boeken van Brené Brown hebben daarbij geholpen. Brené Brown is een Amerikaanse professor in de psychologie en zij doet onderzoek naar kwetsbaarheid, authenticiteit, moed en schaamte. Ze heeft diverse boeken geschreven en haar verhalen over haar onderzoek, de impact van die thema’s op het leven van mensen, de onderliggende aspecten ervan, hebben ervoor gezorgd dat ik iets met mijn eigen gevoel van kwetsbaarheid ging doen.  

Kwetsbaarheid is doodeng maar ook enorm krachtig. Dat merkte ik tijdens de coachopleiding toen ik mijn middelvinger omhoog stak, de bijbehorende krachtterm eruit gooide en besloot: ik ga ervoor. Ik stapte uit het warme bad waarin ik zat en zette een volgende stap.

Het heeft er o.a. toe geleid dat ik nu doe wat ik doe. Nieuwe, best spannende dingen, maar het voelt goed. Ik heb ervaren dat ieder stapje me dichter bij mijn doel brengt. Soms recht toe, recht aan en soms met een omweg.  

Een overtuiging van vroeger die je een tijdlang voor waar hebt aangezien laat zich niet zo maar overboord zetten, die komt in opstand als je dingen anders gaat doen. Wat dan helpt is om het verhaal dat je jezelf vertelt ter discussie te stellen. Klopt het wat ik nu denk? En waar komt het vandaan? Dat kan je helpen je overtuigingen langzaam maar zeker een toontje lager te laten zingen.

De boeken van Brené Brown zijn een aanrader voor iedereen die worstelt met belemmerende overtuigingen. Wij allemaal dus. Hieronder 10 wegwijzers die Brené Brown beschrijft in haar boek: De moed van imperfectie –laat gaan wie je denkt te moeten zijn:

  1. Kies voor authenticiteit – laat je angst voor wat anderen vinden los
  2. Heb meer compassie met jezelf – laat je perfectionisme los
  3. Ontwikkel meer veerkracht – laat zelfverdoving en machteloosheid los
  4. Cultiveer dankbaarheid en geluk – laat je gevoel van schaarste en je angst voor het duister los
  5. Vertrouw op je intuïtie en durf te geloven –laat je behoefte aan zekerheid los
  6. Geef je creativiteit de ruimte – laat de neiging jezelf met anderen te vergelijken los
  7. Neem de tijd om te spelen en te rusten – laat uitputting als statussymbool en productiviteit als maatstaf voor eigen waarde los
  8. Breng kalmte en stilte in je leven – laat stress als leefstijl los
  9. Streef naar zinvol werk – laat je onzekerheid en je opvattingen over wat ’zou moeten’ los
  10. Lach, zing en dans – laat het idee dat je altijd beheerst moet zijn en ‘normaal’ moet doen los

Heb je dromen, idealen? Wil je nog iets bereiken? Doen! Wacht niet op de perfecte omstandigheden want die komen niet. Zeg af en toe f#@k it en spring. Zet een stap en er zullen nieuwe mogelijkheden op je pad komen. 

Add Comment