Wat nuancering kan geen kwaad

Als ik midlife zeg, waar denk jij dan aan?

Ik geef je even …

En?

Was het zoiets als: crisis? Scheiding? Oudere mannen met jongere vriendin? Vrouwen in de overgang? Meer van dat soort dingen?

Grote kans van wel.

En voor een deel klopt het, hoor. Alleen, zoals dat meestal gaat, is de nuance ver te zoeken.

Weet jij hoe het echt zit met de midlife? Wat het wel en niet is?

Het is eenvoudig. De midlife is niet anders dan een fase in ons leven die loopt van ons 40e tot 55e levensjaar. Kijk vooral niet op een jaartje.

Het is een fase in ons leven waarin we meer dan ooit te maken krijgen met allerlei ontwikkelingen. En die ontwikkelingen zorgen, of kunnen zorgen, voor nogal wat reuring in ons tot dan toe rustig voortkabbelende leventje.

Over die ontwikkelingen, denk aan:

  • jouw kinderen worden ouder en hebben minder zorg nodig
  • jij wordt een dagje ouder en daar vind je wat van
  • je gaat beseffen dat je niet alle tijd van de wereld meer hebt (en je had nog grote plannen)
  • je ouders hebben mogelijk steun nodig omdat ze ziek worden
  • je wordt meer en meer geconfronteerd met het wegvallen van mensen om je heen

Dit zorgt voor onrust en onzekerheid en maakt dat je meer gaat reflecteren, jezelf afvragen waar je staat en wat je nog wilt. Op het gebied van werk, relaties en jezelf.

En ja, het kan heel goed zijn dat je erachter komt dat je zaken anders wilt. Heel erg anders. Verandering is absoluut een woord dat hoort bij de midlifefase.

Er is geen ontkomen aan, we doorlopen deze fase allemaal. Ook al ben ik niet vies van een potje persoonlijk crisismanagement, crisis is het zelden. Onze klachten in deze fase bevinden zich ergens op de schaal met aan de ene kant: geen noemenswaardige zaken, zie het als een rimpeling in het water, tot aan de andere kant: je zit midden in een orkaan. Zoals het meestal gaat, zit ook hierbij de grootste groep mensen ergens in het midden.

Wat kun je doen als je in deze fase zit en onrust, onzekerheid en twijfels ervaart? Even niet meer weet waar je staat en wat je (nog) wilt?

Ik heb drie tips voor je.

Als eerste: maak je geen zorgen, jouw gevoelens zijn normaal. Ten tweede: neem ze serieus. Ten derde: ga er eens voor zitten en vraag je af wat je nodig hebt, of niet meer nodig hebt want dat kan ook, om een nieuwe stip op jouw horizon te zetten. Want daar hebben de meeste mensen in deze fase heel erg behoefte aan. Zowel voor het werk als in het privéleven.

That’s it. Dus:

  • de midlife is ‘gewoon’ een fase in ons leven
  • we doorlopen hem allemaal
  • we worden geconfronteerd met allerlei veranderingen die verschillende aspecten in ons leven raken
  • crisis is het zelden
  • we hebben vooral behoefte aan een nieuwe stip op de horizon

Zo, dat wilde ik even nuanceren want de vooroordelen over de midlifefase maakt het bespreekbaar maken van de issues er niet gemakkelijker op. Ik hoop dat je iets aan mijn verhaal hebt. Laat het gerust weten.

En mocht je vrijblijvend willen sparren over waar je tegen aanloopt, neem vooral contact met op.

Add Comment