28 augustus 2021

Sterven en opnieuw geboren worden

Jeetje, dat klinkt wel heel dramatisch, dacht ik toen ik het las. Maar toen ik er een tijdje op gekauwd had, nagegaan was hoe dit bij mezelf was gegaan en de ervaringen van mensen om mij heen daarin had meegenomen besefte ik dat er wel iets in zat.

De woorden ‘Sterven en opnieuw geboren worden’ zijn in 1993 beschreven door James Hollis in zijn boek: The middle passage – From misery to meaning in midlife. Waar het op neer komt? De midlife is de fase in ons leven waarin we de persoon die we waren, dienen te vervangen door de persoon die we willen zijn.

Niks nieuws als ik stel dat dit niet eenvoudig is en niet zonder slag of stoot gaat.

Hollis schreef dat het gaat om authenticiteit en ons potentieel ontwikkelen zodat we betekenisvol de tweede helft van ons leven kunnen leven. En daarmee komt de vraag die we onszelf in de puberteit ook al stelde weer terug: Wie ben ik? In de midlife dienen we onszelf nogmaals (uit) te vinden.

Antwoord vinden op deze vraag leidt tot een zoektocht in onszelf waarbij we oude vertrouwde zaken ter discussie moeten stellen en los moeten laten. Dan gaat het veelal over overtuigingen en patronen die we ons al vroeg in het leven eigen hebben gemaakt. Die destijds wellicht functioneel waren maar ons nu in de weg zitten.

Vergelijk het met het pellen van een ui. Wie we werkelijk zijn, onze kern, bevindt zich in het midden van de ui. En die kern is omgeven door laagjes. Die hebben we er zelf om heen gelegd. Doordat we op een moment zijn gaan geloven in de dingen die mensen in onze omgeving ons vertelden en we ons zijn gaan gedragen zoals we dachten dat wenselijk en goed voor ons was. Daarbij verloren we onszelf (deels) uit het oog.

In de midlife gaan die laagjes knellen. Het voelt niet comfortabel meer, sterker nog, het voelt als last en we willen ze kwijt. Tegelijkertijd brengt dat twijfel, onzekerheid en soms ook angst met zich mee. Want als we ons niet meer comfortabel voelen met wie we zijn, en we dachten toch echt dat we onszelf waren, niet waar?, wie zijn we dan wel?

Sommige mensen ervaren de midlife als slechts een rimpeling in een gladde zee, bij anderen woedt er een heuse orkaan. Feit is dat we halverwege ons leven niet ontkomen aan de uitdaging onszelf en ons leven opnieuw uit te vinden en te herdefiniëren.

Accepteren dat dit zo is en op zoektocht gaan naar jezelf is het beste wat je kunt doen. De ultieme uitkomst van sterven en opnieuw geboren worden is volgens Hollis dat de tweede helft van het leven daarmee betekenisvoller en onmetelijk rijker wordt.

Bepaal voor jezelf of dat de zoektocht de moeite waard maakt.

Vind je het lastig dit in je eentje te doen? Ik wil je er graag bij helpen. Neem vrijblijvend contact met me op dan kijken we samen naar de mogelijkheden.

Stuur me gerust een e-mail: jenny@midlifepitstop.nl


Tags

hoe om te gaan met de midlife, midlife, midlife crisis, persoonlijke ontwikkeling


Meer inspiratie

50 … En nu kies ik voor mezelf

50 … En nu kies ik voor mezelf

Regelmatig inspiratie in je mailbox ontvangen?

>