28 oktober 2021

Just do it! was zijn motto

We hadden afgesproken voor een kop koffie. Om kennis te maken. Ik meende te zien dat hij onzeker was en dat hij ons gesprek spannend vond. Nadat de serveerster de bestelling had gebracht begon hij te vertellen.

Dat hij 35 was en na de middelbare school diverse opleidingen begonnen was die hij niet afgemaakt had. Dat had o.a. te maken gehad met dat hij niet goed wist wat hij wilde. Daarnaast (of daardoor?) zat hij met zich zelf in de knoop. Al een hele lange tijd.

Na de middelbare school had hij wel wat baantjes gehad, vooral om geld te verdienen. Op dit moment zat hij al een tijd zonder werk. Hij besteedde zijn tijd aan de opvoeding van zijn dochtertje en enkele hobby’s.

Aanleiding voor contact met mij was zijn behoefte voor een terugkeer naar de arbeidsmarkt. Hij had het gevoel dat hij aan de zijlijn stond van de maatschappij. Dat hij niet meedeed, ondanks dat hij het groot brengen van zijn dochter heel waardevol vond.

Maar hij wilde graag zijn talenten inzetten, aan de maatschappij bijdragen, mooi werk doen. Alleen hij wist niet wat. ‘Ik weet niet wat mijn passie is’, gaf hij aan. En zijn onzekerheid en gebrek aan zelfvertrouwen hielpen hem hier niet bij, liet hij weten.

Hij kwam bij mij terecht omdat hij in contact was gekomen met Big Five for Life. Het concept sprak hem aan. Hij wilde het gebruiken om uit te zoeken wat hij wilde. Hij wilde een persoonlijke missie hebben, doelen en richting, om stappen te kunnen zetten. Te durven zetten. Want hij zat muurvast. Mede door gedachten en patronen die hem weerhielden aan de slag te gaan.

Dat bleek ook bij de workshop waarin hij zijn belangrijkste levensdoelen (Big Five for Life) ging ontdekken. ‘Ik vond het moeilijk om me open te stellen. Ik zat vooral heel veel in mijn hoofd’. De opdrachten die hij tijdens ons traject deed hielpen hem stapje voor stapje uit zijn schulp te komen. Een enkele keer ging hij ook weer twee stappen terug, dan ging het voor hem te hard. Doseren was belangrijk. Niet alleen voor hem.

Beetje voor beetje kreeg hij helder dat eerlijkheid en creativiteit de belangrijkste overlappende waarden waren voor hem als persoon, wat hij in zijn werk wilde inzetten en wat hij bij een bedrijf zocht. Hij kreeg helder wat hij in zijn mars had, welke kwaliteiten hij bezat en hoe hij die in kon zetten.

Naarmate de tijd vorderde kreeg hij meer en meer voor elkaar om in (kleine) mogelijkheden te denken in plaats van in beperkingen. Aan het eind van ons traject had hij zijn missie en Big Five for Life helder en zette hij letterlijk en figuurlijk stappen.

Zijn reden van bestaan, ook wel levensmissie genoemd, was:

In trouw en vrijheid mijzelf betekenisvol bewegen

Zijn persoonlijke Big Five for Life was:

1. Perspectief krijgen/ontwikkelen voor mijn leven

2. Stappen zetten

3. Creëren

4. Trouw zijn aan gezin

5. Betekenis geven aan/ bijdragen aan het leven

De kapstok voor zijn Big Five for Life was JUSTT, van just do it! De acties die hij aan zijn Big Five for Life had gekoppeld hielpen hem koers te houden en in beweging te blijven.

Zowel voor hem als voor mij waren er lastige momenten in dit traject. Ik was nogal eens zoekende naar de mate en vorm waarin ik hem kon prikkelen en blijven uitdagen zonder hem te verliezen. En andersom vond hij het weleens lastig door mij geprikkeld en uitgedaagd te worden. Het was leerzaam voor beiden.

Op mijn vraag in de evaluatie wat de waarde van het coaching traject voor hem was gaf hij als antwoord:

Hoe moeizaam het proces ook liep, hoe vaak ik mezelf ook tegen kwam, ik kwam steeds iets verder. En tegelijkertijd dichter bij wat er voor mij toe deed.

Zijn feedback en waardering heb ik dankbaar in ontvangst genomen:

Jenny is voor mij absoluut de spil geweest in het proces. Hoe moeizaam het ook ging, ze wist mij toch te motiveren om weer door te gaan. En zaken toch ook weer vanuit een ander perspectief te bekijken.

Mooi. Bijdragen aan de groei en bloei van een ander mens. 🙂

Waar word jij blij van?

Wil je ontdekken of ik iets voor jou kan betekenen?

Neem vrijblijvend contact op.


Tags

big five for life, doelen stellen, focus, persoonlijke ontwikkeling


Meer inspiratie

50 … En nu kies ik voor mezelf

50 … En nu kies ik voor mezelf

Regelmatig inspiratie in je mailbox ontvangen?

>