28 november 2021

PAREL was haar Big Five for Life

PAREL.

Dat is hem geworden. De acroniem van haar Big Five for Life. De opbrengst van de tweedaagse workshop waarin zij helder heeft gekregen wat zij belangrijk vindt. Wat zij wil zien, doen en ervaren in haar leven en ook vanuit welke waarden.

‘Ik vind zoveel leuk. Ik weet niet weet wat ik nu precies wil en moet gaan doen’, zei ze aan het begin van de workshop. Op dit moment was ze haar opleiding aan het afronden en had ze even geen baan. Dat laatste was wel goed. Ze had behoefte aan tijd om focus en richting te vinden. Ze hoopte dat de workshop daarbij zou helpen.

Een aantal dingen vielen me op. Haar creativiteit, de hang naar schoonheid van grote en kleine dingen en de voorkeur voor bijzondere dingen. Alles behalve dertien in een dozijn. Daarnaast viel me op dat het woordje moeten regelmatig viel. Belemmerende overtuigingen dus. Dat het allemaal perfect moet zijn, het allemaal moet kloppen.

Mooi was dat ze dit ging inzien tijdens de workshop. Ze kreeg het voor elkaar om meer haar hart te laten spreken en het stemmetje in haar hoofd te laten voor wat het was, slechts een stoorzender. Naarmate ze verder kwam in het werkboek kreeg ze meer en meer helder wat ze wilde, wat haar kernwaarden waren en hoe ze die in wilde inzetten.

Zo wilde ze vrijheid om de dingen te doen die ze graag wilde doen, waar ze goed in was. Die van betekenis waren voor haar. Eigen baas. Creëren. In haar kracht staan. In harmonie zijn met haarzelf en haar omgeving.

PAREL werd het dus:

P: Power (handelen vanuit kracht)

A: Autonomie (dit ging voor haar over vrijheid)

R: Relevant (zingeving)

E: Eenheid (harmonie)

L: Liefdevol creëren

Ik vond het woord echt bij haar passen. Bij parel heb ik het beeld van iets waardevols in een gesloten schelp. Ik vond dat wel op haar van toepassing. Ik zag de gesloten schelp als symbool voor het verborgen houden/klein houden van haar waarde en mogelijkheden. Niet alleen voor anderen maar ook voor haarzelf. En hoe mooi om te zien dat de inzichten van de workshop daar verandering in hebben gebracht.

Bij de vraag op het evaluatieformulier ‘Wat is het beste wat je van deze wrokshop mee naar huis neemt?’ schreef ze:

‘Dat alles begint en eindigt bij jezelf. Als je weet wat je kernwaarden zijn kun je die omzetten in acties’

Voor mij is het iedere keer weer fascinerend om te zien wat er gebeurt wanneer mensen ontdekken wat ze belangrijk vinden, willen doen en dit te vertalen naar acties. Het geeft inspiratie en een boel energie. Maar misschien wel het belangrijkste is dat mensen daardoor in hun kracht komen te staan. Mensen komen letterlijk tot BLOEI. En toevallig of niet, laat dat nou de acroniem van mijn persoonlijke Big Five for Life zijn.

Ontdekken wat Big Five for Life voor jou zou kunnen betekenen?

Neem vrijblijvend contact met me op. IK vertel je graag meer over de mogelijkheden!


Tags

big five for life, doelen stellen, focus, persoonlijke ontwikkeling


Meer inspiratie

Regelmatig inspiratie in je mailbox ontvangen?

>